У Києві та Київській області, як гриби після дощу, ростимуть дельфінарії?

Posted: 04.04.2012 in афаліна, дельфін, дельфінарій, законодавство

У березні 2012 р стало відомо про два нові проекти побудови дельфінаріїв у Києві та Київській області – на території Солом’янського парку у м. Києві та курортного комплексу «Litvinovka Entertainment» в с. Литвинівка Вишгородського р-ну.
Видання «Сегодня» повідомляє, що 29 березня 2012 р. КМДА і фонд «Эффективное управление» презентували представникам бізнесу перелік проектів, яку планується реалізувати у м. Києві. Зокрема, було заявлено, що «за деньги инвесторов планируют возводить дельфинарий и комплекс развлечений в парке «Ландшафтный» на Соломенке».
На сайті Київської обласної державної адміністрації у розділі «Євро-212 – Новини» розміщено файл «Будівництво готелю та футбольного поля в багатофункціональному курортному комплексі, с. Литвинівка Вишгородського р-ну». У ньому описується «5 зірковий готельний комплекс на 200 номерів в багатофункціональному курортному комплексі в с. Литвинівка, Вишгородського р-ну. До складу комплексу «LITVINOVKA Entertainment» включено дельфінарій…».
Раніше КМДА повідомляла про плани побудови океанаріуму з дельфінами на території Київського зоопарку. Нові плани були озвучені КМДА та облдержадміністрацією після того, як депутат Київради Денис Москаль 15 березня 2012 р. заявив, що КМДА та Київрада не планує будівництва океанаріуму у зоопарку.
Коментує Олег Андрос, СВЖ «Природа над усе»: «Триває наступ бізнесу, пов’язаного з експлуатацією морських ссавців, на терени Києва. Складається враження, що власники дельфінарію «Немо» та інші бізнес-структури підшукують місце, куди «втекти» від будівництва метро у Голосіївському районі Києва.
Побудова дельфінарію у Соломʼянському ландшафтному парку Києва передбачає подвійне порушення закону. По-перше, згідно чинного Генерального плану розвитку м. Києва до 2020 р., Соломʼянський ландшафтний парк є зеленою зоною загального користування рекреаційного призначення, і будівництво розважальних комплексів та багатоповерхівок на його території є незаконним. По-друге, вилучення дельфінів із навколишнього середовища заборонене наказом Мінприроди, а комерційне використання цих тварин є порушенням Закону України «Про Червону книгу».
Нагадую, що громада Соломʼянського району з 2004 р. дає відсіч наступу забудовників. На території Соломʼянського парку Київрада виділила ділянки під будівництво 11 багатоповерхівок всупереч чинному Генеральному плану та ряду статей чинного законодавства. У разі, якщо Київрада знехтує волею киян та прийме рішення про побудову ще одного будівельного монстра на території «зелених легень» району, мешканці Солом’янського району готові до рішучого спротиву цьому будівництву».
Громадськість звернулася до КМДА та Київської обласної держадміністрації із запитами про те, на якому етапі нині перебуває розробка проектів дельфінаріїв у Соломʼянському парку м. Києва та у Вишгородському районі Київської області.
Довідка
На території України в Чорному та Азовському морях мешкає три види китоподібних – дельфіни афаліна (Tursiops truncatus), морська свиня (азовка) (Phocoena phocoena), дельфін звичайний (білобочка) (Delphinus delphis). Усі вони занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS. Їх використання та відлов у комерційних цілях заборонені Законом України «Про Червону книгу України». Наказом міністерства No. 328 від 20 вересня 2011 року “Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного і Азовського Морів” заборонено вилучення дельфінів з природного середовища існування.
Утримання дельфінів у дельфінаріях суперечить статтям 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Олег Андрос, СВЖ «Природа над усе»

Залишити коментар