25 тисяч доларів коштує дельфін на чорному ринку

Posted: 18.10.2011 in дельфін, дельфінарій, законодавство

В Україні заборонили виловлювати дельфінів, афалін і морських свиней із будь-якою метою. Такий наказ терміном на три роки видало Міністерство екології та природних ресурсів. Цих китоподібних занесено до Червоної книги.

— До нас надходили звернення громадських організацій продовжити заборону, яка існувала три роки й закінчилася в березні. Ми її продовжили, — каже 53-річний Володимир Домашлінець із Міністерства екології та природних ресурсів.

В України існують три види дельфінів.

— Зараз вони на межі вимирання. Гинуть через забруднення морів, заплутуються в рибальських сітках, браконьєри розстрілюють. А ще їх виловлюють спеціально для дельфінаріїв, — каже Олексій Василюк, 28 років, заступник голови Національного екологічного центру. — В Україні 15 дельфінаріїв. У них перебувають 77 дельфінів. Легально утримують тільки в двох: науковому дельфінарії Карадагського заповіднику та державному океанаріумі Севастополя.

Офіційно дельфінів купують у двох країнах — Японії та Мексиці. Вартість одного — $100 тис., плюс доставка. На чорному ринку України ціна виловленого з Чорного моря дельфіна— близько $25 тис.

— У комерційних дельфінаріях тварини швидко гинуть і тоді виловлюють нових. Довести це дуже важко, — говорить еколог. — Більшість дельфінаріїв — це не відгороджена ділянка моря, а споруда. Вода там зі звичайного водогону, в якій розбавлена до потрібної концентрації сіль. Містить багато хлорки. Якщо її не буде, то вода швидко зацвіте. У дельфінів від цього хвороби шкіри.

У природі дельфіни живуть до 30 років, у дельфінаріях — три, за словами Василюка. У басейнах вони не можуть спілкуватися між собою. Там рівні стінки, від яких відбивається звук і дельфінам боляче це чути. Годують мороженою рибою, це пригнічує природні інстинкти. Виступи по три-чотири рази на день не дають можливості розмножуватись.

У дельфінаріях коментарів не дають.
Джерело: Gazeta.ua

Залишити коментар