Мінприроди на три роки заборонило вилучення з природного середовища китоподібних

Posted: 14.10.2011 in афаліна, дельфін, дельфінарій, законодавство

З метою охорони та підтримки чисельності української популяції китоподібних, занесених до Червоної книги України та відповідно до міжнародних зобов`язань України Міністерство екології та природних ресурсів заборонило спеціальне використання (вилучення з природного середовища існування) видів китоподібних. Заборона діятиме протягом трьох років згідно з наказом відомства від 20.09.2011 № 328.
Таке рішення прийняте з метою уникнення будь-яких маніпуляцій із дикими дельфінами та афалінами у розважальних цілях.
Нагадаємо, до трьох видів китоподібних, занесених до Червоної книги України належать: дельфін звичайний (Delphinus delphis); афалін (Tursiops truncatus); морська свиня звичайна (Phocoena phocoena).

Прес-центр Мінприроди

МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ

НАКАЗ

20 вересня Київ №328

Про тимчасову заборону
спеціального використання
китоподібних Чорного та Азовського морів

На виконання Рекомендації від 30.11.2001 № 86 Постійного комітету Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі, з урахуванням резолюції 1.12 Першої Наради Сторін Угоди про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану (ACCOBAMS), природоохоронного статусу китоподібних у Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин, відповідно до Законів України “Про Червону книгу України”,
“Про тваринний світ”, постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2004
№ 1176 “Про Національну комісію з питань Червоної книги України”,
з метою охорони та підтримки чисельності української популяції китоподібних, занесених до Червоної книги України,

Н А К А З У Ю:

1. Заборонити спеціальне використання (вилучення з природного середовища існування) з будь-якою метою, крім випадків збирання решток загиблих дельфінів з науково-дослідною метою, строком на три роки видів китоподібних, занесених до Червоної книги України: дельфіна звичайного (Delphinus delphis); афаліни (Tursiops truncatus); морської свині звичайної (Phocoena phocoena).

2. Департаменту охорони природних ресурсів та екомережі (Томахін М.Л.):

2.1. У встановленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

2.2. У десятиденний строк після реєстрації в Міністерстві юстиції України довести цей наказ до відома Державного агентства рибного господарства, Державної екологічної інспекції, Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з охорони навколишнього природного середовища, Державних екологічних інспекцій в Донецькій, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях та в м. Севастополі, Державної екологічної інспекції Азовського моря, Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції, Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Вільдмана І.Л.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр М.В. Злочевський

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 жовтня 2011 р. за N 1142/19880

Залишити коментар