Головний державний інспектор України з охорони навколишнього природного середовища про порушення дельфінаріями природоохоронного законодавства

Posted: 22.03.2010 in афаліна, дельфін, дельфінарій
Позначки:,

Голові Національного екологічного центру України

О. Василюку

На виконання доручень Мінприроди від 17.02.2010 № 317/0/1 -3/10 та Генеральної прокуратури України від 12.02.2010 № 07/4-22677-10 Державна екологічна інспекція України, в межах компетенції, розглянула звернення Національного екологічного центру України від 16.12.2009 щодо порушення суб’єктами господарювання вимог природоохоронного законодавства під час утримання та використання морських ссавців — китоподібних, в тому числі і тих, що занесені до Червоної книги України та Інших ссавців з роду тюленів і, повідомляє.

Спеціальними підрозділами Мінприроди були здійснені перевірки дельфінаріїв, які розташовані в містах Дніпропетровську, Харкові, Львові, Одесі, Донецьку, Києві, Севастополі та на території Автономної Республіки Крим.

Під час перевірок суб’єктів господарювання, які утримують і використовують морських тварин виявлено ряд грубих порушень вимог природоохоронного законодавства. Це незаконне використання земельних ділянок, будівництво дельфінаріїв без погодження територіальних органів Мінприроди, без висновків державної екологічної експертизи та інше.

У всіх дельфінаріях суб’єкти господарювання утримують та використовують морських тварин у видовищних заходах з порушенням вимог статей 7, 8, 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (відсутність дозволу Мінприроди на утримання в неволі морських тварин, відсутність контакту тварин з природним середовищем, відсутність дозволу центрального органу виконавчої влади з питань ветеринарної медицини на використання тварин у видовищних заходах). Також виявлені і інші порушення законів України «Про тваринний світ» та «Про Червону книгу України».

За результатами перевірок суб’єктам господарювання видані приписи щодо усунення порушень вимог природоохоронного законодавства, а деяких керівників притягнуто до адміністративної відповідальності. По Одеському дельфінарію ТОВ «Нерум» та Київському дельфінарію «НЕМО» прийняті рішення про тимчасову заборону (зупинення) функціонування цих об’єктів.

Крім того, Держекоінспекцією скеровані листи до Міністерства оборони України та Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України про вжиття заходів щодо повернення червонокнижних дельфінів — Афаліна із Київського дельфінарію «НЕМО» до науково-дослідного центру збройних сил України «Державний океанаріум».

М. Костров

Залишити коментар